Hoe ga je om met hoogsensitiviteit?

Ben je snel overprikkeld? Kun je slecht tegen harde geluiden en fel licht? Ben je gevoelig voor de stemmingen van andere mensen? Ben je snel moe na contact met anderen? Dan is er een grote kans dat je hoogsensitief bent. Er wordt gedacht dat ongeveer één op de 5 personen hoogsensitief is en dus gevoeliger dan gemiddeld is voor prikkels van buitenaf. Je hebt de term hoogsensitiviteit vast wel eens horen vallen of gelezen in een tijdschrift, maar weet je wat het eigenlijk inhoudt? In dit artikel vertellen we je alles over hoogsensitiviteit, de kenmerken van een hoogsensitief persoon en de voor- en nadelen van hoogsensitief zijn.

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is niets nieuws. Door de eeuwen heen is er altijd al een verschil geweest in de gevoeligheid van individuen. Zoals mensen kunnen verschillen in temperament en interesses, zo kunnen mensen ook verschillen in gevoeligheid. Verschillende psychologen hebben zelfs onderzoek gedaan deze onderlinge verschillen. Mede hierdoor zijn termen als introversie en extraversie ontstaan. De term hoogsensitiviteit is echter pas in 1996 geïntroduceerd. De Amerikaanse psycholoog dr. Elaine N. Aron liet de wereld kennismaken met de highly sensitive person, oftewel de HSP. Haar werk baseert ze op eerder onderzoek van vooraanstaande psychiaters en psychologen, zoals onder andere Jerome Kagan en Carl Jung. Sinds haar introductie van hoogsensitiviteit heeft ze diverse boeken over het onderwerp geschreven en talloze lezingen en trainingen gegeven.

Volgens Elaine N. Aron is een hoogsensitief persoon een zeer gevoelig persoon. Het is iemand die erg gevoelig is voor prikkels van buitenaf, of dat nu emoties, geluiden, indrukken, lichten of gesprekken zijn. Het is een aangeboren gevoeligheid die vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. Men ruikt, ziet, hoort, voelt en ervaart alles intenser waardoor details sneller opvallen, subtiele cues snel worden opgepikt en informatie beter en meer binnenkomt. Dit heeft zo zijn voordelen, maar ook zeker enkele nadelen.

Kenmerken van hoogsensitiviteit

Iedereen is in meer of mindere mate gevoelig voor prikkels en in hoeverre je deze prikkels goed kunt verwerken, is afhankelijk van veel factoren. Als je moe bent, een lange dag hebt gehad of een beetje geïrriteerd bent, zul je hoogstwaarschijnlijk minder prikkels kunnen verdragen dan op andere momenten. Hoogsensitiviteit kenmerkt zich echter door een eigenlijk continue gevoeligheid voor deze prikkels, zelfs als iemand wel uitgerust en goedgehumeurd is. Onderstaande kenmerken zijn tekenend voor mensen die hoogsensitief zijn.


Overgevoeligheid voor licht, geluid of geuren

Mensen die hoogsensitief zijn, ervaren licht, geluid, aanrakingen of geuren vaak als enorm overweldigend. De sensaties komen heviger binnen dan bij andere personen met overprikkeling vaak als gevolg. Echter, niet ieder hoogsensitief persoon ervaart dit in dezelfde mate of bij dezelfde prikkels. Sommige hoogsensitieve mensen zijn erg gevoelig voor geluid terwijl andere hoogsensitieve individuen juist geuren extreem ervaren.

Gevoelig voor stemmingen

Hoogsensitieve mensen zijn erg gevoelig voor de stemmingen van andere mensen. Wanneer ze in contact komen met iemand anders lijken ze direct aan te voelen hoe hij of zij zich voelt. Dit kan zelfs zo ver gaan dat de stemming op een feestje of de atmosfeer op kantoor feilloos wordt aangevoeld. Soms kan het zelfs moeilijk zijn om te differentiëren tussen de eigen gevoelens en die van een gesprekspartner.

Gevoeligheid voor pijn

Mensen die hoogsensitief zijn, ervaren pijn vaak intenser dan andere mensen. Pijn is zowel een fysiek als een mentaal fenomeen en door de manier waarop prikkels worden verwerkt, kan pijn door hoogsensitieve mensen daadwerkelijk intenser worden ervaren.

Voordelen van hoogsensitief zijn

Omdat hoogsensitieve personen de prikkels van buitenaf anders ervaren, is een heel andere verwerking van deze prikkels nodig. Het is essentieel dat een HSP’er de signalen leert te herkennen en weet te interpreteren. Als dit goed lukt, kan hoogsensitiviteit een heuse superkracht zijn!

Goede intuïtie

Omdat hoogsensitieve mensen zo feilloos kunnen aanvoelen wat anderen voelen en prikkels zo goed binnenkrijgen, hebben ze doorgaans ook een goed ontwikkelde intuïtie en gevoel voor spiritualiteit. Ze zijn beter in staat naar hun eigen lichaam te luisteren en subtiele hints van buitenaf op te pikken die anderen makkelijk over het hoofd zien. Dit zorgt ervoor dat ze een goede intuïtie kunnen ontwikkelen.

Creativiteit

Hoogsensitieve personen zijn vaak erg creatieve personen. Omdat ze goed in contact staan met zichzelf en de wereld om hen heen, en omdat ze een uitlaatklep nodig hebben voor hun emoties en prikkels, bieden creatieve hobby’s uitkomst. Schilderen, muziek maken, kleien, tekenen, dansen: allerlei creatieve bezigheden kunnen aanspreken en een bron van inspiratie en ontlading vormen.

Gevoelig voor schoonheid

Overgevoeligheid voor prikkels heeft ook zijn mooie kanten. Zo ervaren HSP’ers kunst, muziek en dans veel intenser dan andere mensen. Niemand kan zo genieten van een mooi schilderij, een bijzondere dans of een ontroerend muziekstuk als iemand die hoogsensitief is. Dit geldt ook voor voedsel. Smaken, geuren en texturen worden intens beleefd en hierdoor kan een maaltijd óf erg snel niet in de smaak vallen óf juist enorm worden gewaardeerd.

Nadelen van hoogsensitief zijn

Uiteraard is deze overgevoeligheid niet allemaal rozengeur en maneschijn. Een continue overdaad aan prikkels is erg zwaar en kan zijn tol eisen, zelfs als je jezelf zo goed mogelijk wapent hiertegen. Hoogsensitiviteit heeft dan ook een aantal welbekende nadelen.

Minder sociaal

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is iemand die hoogsensitief is niet per se timide, verlegen of antisociaal. Wel is het voor iemand die hoogsensitief is belangrijk om duidelijk grenzen te bewaken en goed naar het lichaam te luisteren. Soms is het nodig om tijd voor jezelf te nemen, te ontprikkelen of jezelf uit een situatie te verwijderen. Dit is belangrijk voor je eigen welzijn. HSP’ers zullen dus soms eerder van een feestje vertrekken, een afspraak afzeggen of zich even afzonderen om tot zichzelf te komen.

Risico op overspanning

We leren in de moderne maatschappij vaak om ons stoerder voor te doen dan we ons daadwerkelijk voelen. Pijn willen we niet snel laten zien en met spanningen dealen we in onze eigen tijd. Dit is natuurlijk een formule voor ellende. Veel mensen kampen met stress, angst en overspannenheid en vooral hoogsensitieve personen hebben het in deze moderne samenleving moeilijk met enerzijds de enorme hoeveelheid prikkels en anderzijds het stigma op pijn en overspanning.

Gevoelig voor druk

Kleine en grote mensen met hoogsensitiviteit zijn erg gevoelig voor druk en verwachtingen van andere mensen. Ze hebben niet alleen te dealen met uitgesproken verwachtingen van ouders, leraren, werkgevers en partners, maar internaliseren ook de onuitgesproken verwachtingen erg snel. Hierdoor verwachten ze erg veel van zichzelf en kunnen overspannenheid, faalangst en slechtere prestaties op de loer liggen.

Weinig flexibel

Niet iedereen kan even goed omgaan met veranderingen in het leven. Sommige mensen vinden het heerlijk om van leefomgeving te veranderen, de wereld over te reizen of regelmatig van baan te wisselen. Andere mensen houden het liever bij het vertrouwde en krijgen stress van te veel veranderingen. HSP’ers horen zeker bij deze laatste groep. Hierdoor zijn ze niet altijd even flexibel en staan ze niet altijd open voor nieuwe ervaringen. Vaak is het geen onwil, maar enkel een mechanisme om zichzelf te beschermen.

Hoogsensitief en relaties

Hoogsensitief zijn heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Als HSP’er is het vooral belangrijk om je eigen grenzen goed te bewaken, je eigen belevingswereld los te kunnen koppelen van de externe wereld en rust te nemen wanneer dit nodig is. Maar wanneer je als hoogsensitief persoon in een relatie zit, kan dit best lastig worden. Hoe ga je als HSP’er om met relaties en hoe gaat jouw partner om met jou? Een relatie, of dit nu platonisch of romantisch is, tussen twee of meerdere mensen is een verrijking in het leven. Het biedt vriendschap, liefde, frustratie, gezelschap, verdieping, romantiek, steun, humor en nog zoveel meer. Maar het betekent ook dat je altijd met iemand anders rekening moet houden. Dat kan voor een hoogsensitief persoon nog best lastig zijn, want hoe geef je jouw grenzen aan bij een partner en hoe zorg je ervoor dat de stemmingen, frustraties en stress van jouw partner niet jouw probleem worden?

Het is nu eenmaal niet altijd even makkelijk om de behoeften op elkaar af te stemmen en een compromis te sluiten. Vooral wanneer één van de twee personen hoogsensitief is en de andere partner niet, zal er flink wat gepraat, geluisterd en ontdekt moeten worden voor je hier je weg in kunt vinden. Het is hierin belangrijk dat beide partners openstaan voor het gesprek, de confrontatie niet uit de weg gaan en hun verantwoordelijkheden nemen. Alleen door continu op elkaar af te stemmen en begrip te hebben voor de andere persoon kun je een situatie creëren die werkt voor alle betrokkenen.

Hoogsensitiviteit bij kinderen

Hoogsensitiviteit is iets dat is aangeboren en dat genetisch bepaald is. Vaak zul je dus al bij zeer jonge kinderen merken dat ze gevoeliger zijn dan hun leeftijdsgenootjes. En naarmate ze ouder worden, zullen ze dezelfde hindernissen moeten overkomen als volwassen HSP’ers. Hoe ga je hier als ouder mee om en hoe zorg je dat jouw kind zich begrepen voelt en in zijn of haar eigen kracht kan staan?

Het is als ouder altijd belangrijk dat je kinderen al vanaf jonge leeftijd leert om hun eigen grenzen aan te geven en te bewaken. Voor hoogsensitieve kinderen is dit echter nog belangrijker. Kinderen kunnen, vooral op jonge leeftijd, moeilijk onderscheid maken tussen hun eigen belevingswereld en die van andere mensen. Als volwassenen zullen we ze hierin moeten begeleiden om ze wegwijs te maken in de wereld en om ze te beschermen. Vooral kinderen die hoogsensitief zijn, zullen hier moeite mee hebben en extra hulp kunnen gebruiken. Blijf met jouw kind in gesprek en ondersteun jouw kind waar het kan. Hoogsensitieve kinderen zullen zich veel leed aantrekken en zich snel zorgen maken om gebeurtenissen. Door goed te luisteren en het kind van raad en daad te voorzien, kan het kind de gevoelens en gebeurtenissen een plek geven en geleidelijk aan leren omgaan met de emoties en sensaties. Het zal zeker niet eenvoudig zijn, maar met goede begeleiding en een heleboel begrip groeit jouw zoon of dochter uit tot een fantastisch, empathisch en goed ontwikkeld persoon.

Jezelf beschermen als HSP’er

Als hoogsensitief persoon is het belangrijk dat je een gedegen arsenaal opbouwt aan afweermechanismen om niet overweldigd te raken op dagelijkse basis. Het klinkt misschien gek, maar soms heb je nu eenmaal een ‘schild’ nodig om jezelf te beschermen tegen overprikkeling, stress en uitputting. Met deze tips bescherm je jezelf in tijden dat dit nodig is.

Afzondering

HSP’ers zonderen zich vaak af om zichzelf even op te laden en even niet bloot te staan aan nieuwe prikkels. Vaak verkiezen ze een donkere en prikkelarme ruimte, maar dit is niet per se nodig. Als je in een drukke omgeving even behoefte hebt aan afzondering, kun je dit ook bereiken door gebruik te maken van een noise cancelling koptelefoon, een rustig hoekje, een zonnebril of een goed boek. Ontdek wat werkt voor jou en bereid je goed voor als je de deur uitgaat.

Bouw rustmomenten in

Een avondje uit, een familiegelegenheid of een drukke dag op kantoor hoort bij het leven, maar kan voor een hoogsensitief persoon net even te veel zijn. Houd rekening met je eigen ritme en bouw na dit soort afspraken een rustmoment in. Geef jezelf de tijd om weer op te laden en te ontprikkelen voor je jezelf weer in de drukte van alledag stort.

Geef je grenzen aan

Dat je als HSP’er erg gevoelig bent voor andermans emoties en gedachten betekent niet dat je deze ook zonder morren over hoeft te nemen. Laat het anderen vooral weten wanneer je emotioneel of fysiek niet in staat bent tot het verwerken van informatie of emoties. Het is jouw goed recht om dit aan te geven. Andersom mogen mensen dit uiteraard ook bij jou doen. Ontdek gaandeweg wat werkt voor jou en gebruik het om jezelf te beschermen in interactie met anderen.

Profielfoto van Shakira 35
Aanwezig
Box: 503

Krachtig Heldervoelend, Energetisch, Spiritueel, Cultureel, Dromen, Financieel, Inzien Liefde, Werk & Advies, Doel & Oplossingsgericht (Also English)

Profielfoto van Angel Liek 28
Aanwezig
Box: 536

Sterk heldervoelend en helderwetend - Spiritueel coach - NLP Master - Tarot kaartlegster - Specialist in zielsliefde

Aanwezig
Box: 986

• Paniek- en angstaanvallen • Stress • Liefde & relaties • Verwijderen van negativiteit / zwarte magie • Intuïtie • Coaching • Healing • Burn-out •

Profielfoto van Mirjam 32
Aanwezig
Box: 389

"Wie goed doet, goed ontmoet!" Medium. Visioenen, Helderziend, wetend, voelend. Wet van aantrekking. Ik werk vanuit liefde! Jij bent waardevol.

Profielfoto van Dinah 43
Aanwezig
Box: 508

Bekend Medium werkt met Gids, Helderziend en wetend Kaartlegster, Ziet hoe de ander naar u staat en acties, Soulmates, Kaarsmagie+Manifestatie, Heks.

Profielfoto van Albert 20
Aanwezig
Box: 496

Coach,magnetiseur, kristalmeester, helderziend. Gespecialiseerd in liefde/relaties, zielsconnecties, werk, financiën en energetische blokkades.

Profielfoto van Bone Reader & Paragnoste Morgana 32
Aanwezig
Box: 799

32 jaar ervaring in toekomstvoorspellingen ,relatie/energetisch therapeut,goed in tijd,goed in vragen beantwoorden, altijd eerlijk antwoord.

Profielfoto van Alison 18
Aanwezig
Box: 569

Sterk in het lezen van mensen, multiculturele problematiek, relaties, werk, stress, burn-out, angst, rouw, depressie, empowerment. Ned,Eng,Duits

Profielfoto van Alexandra § Numbers and Stars 31
Aanwezig
Box: 820

Relatie expert 11:11 Sterk empatisch, Intuïtief, Heldervoelend, Helderwetend, Tweelingziel, Tijdbepaling, Familiezaken, BlindSpotReading &Healing <3

Profielfoto van Mellany 38
Aanwezig
Box: 898

Lichtwerker - Liefde en relatie - Allround Medium - Vorige levens - tweelingzielen expert - Magnetische healing op afstand.